Polenta s černým lanýžem, 250 g
Instantní polenta, připravená za pouhých 5 minut, ideální s extra panenským olivovým olejem nebo máslem.
Polenta je jedním z nejstarších receptů v kulinářské tradici severoitalské rolnické kuchyně. Obohacený o černý letní lanýž (Tuber Aestivum Vitt.) se stane jedním z nejchutnějších pokrmů, který připravíte během několika minut.
Servírování
Polenta s černým lanýžem je vynikající pro přípravu rychlého a chutného pokrmu, lze jej kombinovat s mnoha druhy omáček, s masem nebo zeleninou.
Je to velmi všestranný produkt: lze jej použít jak ve verzi tradičního receptu jako teplý pokrm nebo po vychladnutí jako studenou verzi a servírovat na kostky.
Polenta s letními lanýži byla vždy považována za opravdový komfort v zimním období, kdy se připravuje velmi horká a podává se s rajčatovou omáčkou s masem nebo zeleninou.
Na jaře a v létě jej můžete uvařit a nechat vychladnout na talíři a poté, když vychladne, nakrájíme na kostky.
Stává se tak vynikající přílohou v kombinaci sýrů nebo uzenin.
Příprava
Mouku nasypte do asi 1L studené osolené vody, přiveďte k varu a za stálého míchání metličkou vařte asi 5 minut; pokud se voda vsákne a chcete výrobek dále vařit, přidejte po malých dávkách další vroucí vodu. Dochuťte buď máslem, nebo omáčkami Giuliano Tartufi či fondue. V případě potřeby přidejte parmazán.Lanýž Tuber aestivum Vitt., známý také jako letní černý lanýž, má velmi jemnou chuť, ale při konzumaci po krátkém vaření na mírném ohni uvolňuje své typické organoleptické vlastnosti.
Složení: Předvařená kukuřičná mouka, dehydratovaný zeleninový vývar (sůl, bramborový škrob a maltodextrin, kvasničný extrakt, rostlinné extrakty (mrkev, cibule), slunečnicový olej, extrakty aromatických bylin), sušený černý letní lanýž (Tuber aestivum Vitt.) 0,2 % což odpovídá 1% čerstvého lanýže, aroma.
Energetická hodnota kJ/kcal 1489/351; tuky 1,2g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,5g; sacharidy 77,2g, z toho cukr 0,5g; vláknina 1,3g; bílkoviny 7,2g; sůl 0,2g